۰۸ آذر ۱۳۹۴

  < یک قلم آن 202 تن ساپورت و 6 تن الاغ بوده است !.> 

<چند نمونه از واردات  سالهای خدمتگذاری!! دولت قبلی رژیم اسلامی ایران.>  

اعداد و ارقام بعضی وقت‌ها، حامل واقعیت‌هایی شگفتی‌آفرین هستند. رادیوفردا نگاهی دارد به آمار و ارقامی که به تازگی در ایران بر سر زبان‌ها بوده‌اند:
کلاه گیس: ۹۶ تن، ساپورت: ۲۰۲ تن
ایلنا  آمار و ارقامی را از واردات دوره ریاست !! محمود احمدی نژاد منتشر کرده است. برخی از این اقلام وارداتی از قرار زیر است:
کلاه گیس: ۹۶ تن
ریش، ابرو و مژه مصنوعی: ۷۱ تن
جوراب زنانه / ساپورت: ۲۰۲ تن*
الاغ: ۶ تن....!
سگ‌ پا: ۱۴ تن
شلاق و عصا: ۷۴ تن
بیل و بیلچه ۲۲۸۱
​مدادتراش: ۱۷۶۵
زیان یک میلیون تومانی هر ایرانی
روزنامه همشهری از «زیان یک میلیون تومانی هر ایرانی از قاچاق کالا» گزارش داده و نوشته است: «سالیانه ۲۵ میلیارد دلار کالا به ایران قاچاق می‌شود که اگر هر دلار را سه هزارتومان حساب کنیم  حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان می‌شود.»< در بازار ارز نرخ دلاربیش از3700 تومان اعلام شده است >  
ابر ، بیلبورد ۴۰۰ متر مربعی !!
به گزارش مهر، حسین صلح جو منفرد، رئیس کمیسیون فرهنگی ! شورای اسلامی شهر قزوین اعلام کرده است: «در راستای معرفی جاذبه‌های گردشگری قزوین ابربیلبورد کشور با ۴۰۰ مترمربع در قزوین نصب و راه اندازی می‌شود!.» 

پرداخت وام ارزی به ۱۸ شرکت‌ جعلی در دولت سابق
روزنامه آرمان از قول محمدرضا خباز، معاون تقنینی معاونت پارلمانی رئیس < دولت رژیم > ، از «پرداخت وام ارزی به ۱۸ شرکت جعلی» در دوره دولت قبلی < ملیجک > خبر داده است.
                                                 -----------------------------------------------------------

۲۶ آبان ۱۳۹۴

پژوهشکده ! بیمه مرکزی ایران، این کشور را از نظر تصادف‌های رانندگی در بین ۱۹۰ کشور جهان، در جایگاه ۱۸۹ قرار داده است: از این جهت، تنها کشور سیرالئون در غرب قاره آفریقا وضعیتی نامناسب‌تر از ایران< اسلامی > دارد.


جاده‌های ایران و ماشین‌هایی که بوی مرگ می‌دهند.
سازمان بهداشت جهانی، سومین یک‌شنبه ماه نوامبر را روز جهانی بزرگداشت یاد کشته‌شدگان سوانح رانندگی نامیده است. هدف از این نامگذاری این است که افکار عمومی در سراسر جهان بیش از پیش به این موضوع حساس شود تا با آگاهی یافتن از دلایل احتمالی این سوانح، فرهنگ پیشگیری از آن را اشاعه دهد.

از سوی دیگر سایت رسمی روز جهانی بزرگداشت یاد کشته‌شدگان سوانح رانندگی از تلاش نیروهای امدادرسان و اورژانس قدردانی و تاثیر این فعالیت‌ها را به جهانیان گوشزد کرده است.
شعار انتخابی امسال سازمان بهداشت جهانی در این روز: زمان نه گفتن به تخلفات جاده‌ای فرا رسیده است.

کشته‌شدگان تصادفات رانندگی در ایران
بر اساس اظهارات اکبر یساقی، نایب رییس هیأت مدیره ستاد دیه!! - در سال ۹۳، از ابتدای انقلاب (سال ۱۳۵۷) تا سال گذشته، ۸۰۰ هزار نفر در ایران جان خود را بر اثر تصادف از دست داده‌اند. به گفته او در این مدت چهار میلیون نفر نیز دچار معلولیت شده‌اند.
از  سوی  دیگر بر  اساس آمار‌های   موجود،   سالانه  ۵۰  میلیون  قبض  جریمه  برای تخلفات  رانندگی در  ایران < اسلامی >  صادر می‌شود!!.
بررسی‌های انجام شده در گروه آمار سازمان پزشکی قانونی < رژیم اسلامی > ایران اما نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۳، ۱۶ هزار و ۸۷۲ نفر در حوادث رانندگی کشته شده‌اند.
روابط عمومی سازمان پزشکی قانونی کشور می‌گوید که در سال گذشته بیشترین کشته‌های حوادث رانندگی مربوط به شهریور ماه است: هزار و ۸۱۷ مورد. در مرداد ماه هم هزار و ۶۸۸ مورد مرگ در اثر تصادف گزارش شده است. کمترین تعداد تصادف‌ها هم مربوط به بهمن ماه است با هزار و ۶۹ مورد.
بر اساس آمار، سالانه ۷۵۰ هزار نفر نیز در سوانح رانندگی در ایران مجروح می‌شوند که ۱۰ درصد جراحت‌ها به معلولیت همیشگی افراد منجر می‌شود.
میزان تصادف‌های رانندگی در ایران ۲۵ برابر ژاپن است و جاده‌های ایران از نظر تعداد کشته‌ها خطرناک‌ترین راه‌های دنیا معرفی شده‌اند.
 در ایران به ازای هر ۱۰ هزار خودرو ۳۷ نفر کشته می‌شوند و این در حالی‌ست که آمار متوسط جهانی، حدود ۹ نفر به ازای هر ۱۰ هزار خودرو است.
پژوهشکده ! بیمه مرکزی ایران، این کشور را از نظر تصادف‌های رانندگی در بین ۱۹۰ کشور جهان، در جایگاه ۱۸۹ قرار داده است: از این جهت، تنها کشور سیرالئون در غرب قاره آفریقا وضعیتی نامناسب‌تر از ایران< اسلامی >  دارد.بررسی دو سانحه مشابه تصادف اتوبوس در ایران و فرانسه و اظهار‌نظرهای مسئولان دو کشور نشان می‌دهد متولیان امر در ایران تنها به متهم کردن راننده و شرکت‌های سازنده خودرو به عنوان مقصران حوادث رانندگی می‌پردازند، در حالی که بهتر است این سوانح را ریشه‌یابی کنند و ابعاد مختلف آن را ببینند. <  ملا و ریشه یابی؟؟ >
به عنوان مثال چندی پیش خبر تصادف دو دستگاه اتوبوس و کامیون در فرانسه به خبر اول رسانه‌های اروپا تبدیل شد.
این تصادف در یک جاده روستایی رخ داد و هر دو خودرو پس از این تصادف، آتش گرفتند و در جریان این سانحه ۴۳ نفر از مسافران کشته شدند. شدت سانحه به حدی بود که رئیس جمهوری فرانسه وعده داد در مورد این حادثه که آن را فاجعه بزرگ خواند، تحقیقات کامل انجام شود.
مشابه این حادثه اما در ایران ابعاد دیگری داشت: دو سال پیش حادثه مشابهی در ایران اتفاق افتاد و در جریان تصادف دو اتوبوس در جاده قم-تهران ۴۴ نفر کشته و ۳۹ نفر مجروح شدند. یکی از اتوبوس‌ها که از کاشان به سمت تهران در حرکت بود، با انحراف از جاده و رد شدن از گارد‌ریل وسط بزرگراه به سمت مخالف منحرف شد و با یک دستگاه اتوبوس دیگر که از تهران راهی یزد بود، برخورد کرد. بر اثر این برخورد، هر دو اتوبوس آتش‌ گرفتند.
در فرانسه پس از این حادثه، صحبت از تحقیقات کامل برای رسیدن به عوامل بروز این تصادف شد اما در ایران مقام‌های مسئول یکدیگر را متهم کردند و به موضوعات حاشیه‌ای پرداختند و تقصیرها را به گردن هم انداختند!.
در حادثه مشابه دیگری در آمریکا یک اتوبوس مدرسه در بزرگراهی در نیویورک بعد از تصادفی شدید با یک کامیون آتش گرفت و به طور کامل سوخت. هیچ دانش‌آموزی هنگام آتش‌سوزی در اتوبوس حضور نداشت، اما راننده و کمک‌راننده اتوبوس مجروح شدند.
بررسی نحوه انعکاس این حادثه نیز نشان می‌دهد که مسئولان ترابری در آمریکا تا پیش از انجام بررسی‌های فنی و کارشناسی از اظهار‌نظر عجولانه و معرفی مقصران احتمالی اجتناب کردند و هیچ خبری از نام برندهای خودرویی که تصادف کردند نیز مطرح نشد.
این در حالی است که در حادثه‌های مشابه در ایران موضوع به شکل دیگری مطرح می‌شود و دستگاه‌ها تلاش می‌کنند حاشیه امنی برای خود بسازند و بخش دیگر را مقصر جلوه دهند. تصادف‌ها در ایران اما  می‌تواند  به دلایل مختلفی از  جمله  کم‌کاری < بخوانید ، بی خیالی > وزارت راه و شهرسازی در ساخت جاده‌های ایمن باشد که بر کیفیت رانندگی هم تاثیر می‌گذارد.

علت تصادف‌ها در ایران
کارشناسان، تولید خودرو بیش از حد ظرفیت جاده‌ها، نقص فنی ۳۰ درصد خودروها، نبود فرهنگ احترام به مقررات در جاده‌ها، فرسودگی نظام حمل‌ و نقل جاده‌ای و نبودن ضابطه و معیار مشخص برای به کار گیری رانندگان در اتوبوس‌های حمل و نقل جاده‌ای را از مهمترین عوامل افزایش سوانح رانندگی در کشور می‌دانند. این در حالی است که مسئولان بیشتر بر نقش عامل انسانی در بروز حوادث تکیه دارند.
سایت رسمی نیروی انتظامی اما دلایل اصلی تصادف‌های منجر به مرگ را خصوصیات رفتاری و روان‌شناختی، اضطراب، بی‌­حوصلگی، خستگی و خواب‌آلودگی، خطاهای ادراکی، مصرف مواد توهم‌زا و محرک و … می‌داند.
علاوه بر این نیروی انتظامی معتقد است وجود ناهنجاری‌­های روانی، عجله و شتاب، شیرین‌کاری، خود‌نمایی،‌ بی­‌دقتی، افسردگی و دردهای روحی، فرصت‌طلبی و مصرف مشروبات الکلی، موجب کاهش قدرت تصمیم­‌گیری در زمان مقابله با خطر و بروز تصادف‌ها می­‌شود.
همچنین اعلام شده است که استفاده از داروهای آرا‌م‌بخش از هوشیاری فرد کاسته و رانندگان را با خطر مواجه می‌­سازد، طوری‌که برخی تحقیقات نشان می‌­دهند استفاده از قرص­‌ها، خواب‌آورها و مصرف الکل، تا حدود ۵۰ درصد عامل تصادف بوده‌اند.
ناایمن بودن خودروهای داخلی اما در بروز حوادث رانندگی به قدری مؤثر بوده که سال گذشته در همین زمینه درگیری‌هایی بین رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی و مدیران خودروسازی در ایران صورت گرفت.
از سوی دیگر نصب ترمز «ای بی اس» بر روی وسایل نقلیه از مباحث مورد اختلاف بین پلیس و خودروسازان است که نشان‌ از نقش پررنگ نقص فنی خودروها در بروز حوادث دارد.
علاوه بر این موارد، قوانین مربوط به راهنمایی و رانندگی در ایران نیز گاهی مشکل‌ساز هستند چرا که حدود ۴۰ سال پیش نوشته و تدوین شده‌اند. هر‌چند در ۱۰ سال اخیر سیاست افزایش جریمه‌ها با هدف تأثیر بر رفتارهای رانندگی افراد و کاهش میزان تصادفات در دستور کار راهنمایی و رانندگی بوده است، با این حال روند افزایش میزان تصادف‌ها کماکان صعودی است.

                                                  ----------------------------------------------------------
                    

۲۱ آبان ۱۳۹۴

احتمالا بسیاری از ایرانیان مایلند بدانند چرا گذرنامه آنها تا این بی اعتبار شده و در حد کشورهای فقیر و جنگ زده سقوط کرده است. آنهم در حالی که تا قبل از انقلاب همین گذرنامه برای سفر به بیشتر ممالک جهان از جمله کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی معتبر بود.

** بعد از حمله به سفارت های آمریکا و انگلیس در تهران، و بسته شدن سفارت کانادا در ایران ارایه خدمات کنسولی به ایرانیانی که خواهان مسافرت به این کشور ها هستند به کشورهای همسایه منتقل شد. در چنین شرایطی مسافر باید علاوه بر همه گرفتاری های بالا، یک سفر ناخواسته و اقامت نامعین در کشور دیگر را هم تحمل کند. چون در مدت درخواست برای ویزا، گذرنامه نزد کنسولگری می ماند و شهروند ایرانی چاره ای ندارد جز آنکه تمام مدت در کشور همسایه انتظار بکشد. ناگفته پیداست که چه هزینه های هنگفتی به مسافر تحمیل می شود و امکان برنامه ریزی سفر را از او می گیرد. هیچ تضمینی هم برای گرفتن ویزا نیست و درصد قابل توجهی از درخواستها رد می شوند. هرچند کشورهای همسایه از رسیدن هزاران توریست اجباری بسیار خشنود می شود.
**
گذرنامه ایرانی کجای کار است؟
مرزهای ایران < اسلامی > " ظاهرا " بر روی بیشتر کشورهای جهان باز است!. به جز اتباع چند کشور!، شهروندان بقیه کشورها می توانند به ایران سفر کنند .... اما  آنچه مانع سفر گردشگران به ایران می شود دیگر تسهیلات سفر است و شامل فهرست بلند بالایی از نگرانی ها است. 
وضعیت گذرنامه ایرانی در بیرون مرزها، اما داستان متفاوتی دارد. 
احتمالا بسیاری از ایرانیان مایلند بدانند چرا گذرنامه آنها تا این بی اعتبار شده و در حد کشورهای فقیر و جنگ زده سقوط کرده است. آنهم در حالی که تا قبل از انقلاب همین گذرنامه برای سفر به بیشتر ممالک جهان از جمله کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی معتبر بود.
به طور طبیعی کشورها دوست دارند با لغو روادید دوجانبه، هم زمینه سفر را برای شهروندان خود فراهم کنند و هم گردشگران بیشتری را جذب کنند و از خوان گسترده درآمد توریسم، سهم بیشتری ببرند. اما سیاست ! < رژیم اسلامی > ایران در سالهای بعد از انقلاب در بیشتر مواقع در این جهت نبوده و در مواقعی به گردشگر خارجی به چشم جاسوس نگاه شده و مسافرت ایرانی ها به خارج به عنوان فساد یا توطئه قلمداد شده است.
نخستین ضربه مهلک به گذرنامه ایرانی خود انقلاب بود. خروج گسترده ایرانیان به دلیل انقلاب و ناامنی و از پی آن حمله به سفارت آمریکا کمر این گذرنامه را شکست.
علاوه براین، هجوم اتباع ایران برای گرفتن پناهندگی در کشورهای غربی که تا قبل از انقلاب امری بی سابقه بود، کشورهای اروپایی را وادار کرد تا لغو روادید را لغو و گرفتن ویزا را اجباری کنند.
همین مساله ایرانیان را مجبور می کند برای گرفتن ویزا ترجمه مدارک متعددی از جمله اثبات تمکن مالی و وابستگی به کشور خود را ضمیمه درخواست ویزا کنند.
چرخه ای پیچیده که راهی برای گشودنش نمی ماند. چون < رژیم >  ایران از اساس وجود پناهجویان را انکار میکند و آنها را ضد انقلاب و فراری خطاب میکند.
دولتهای پس از انقلاب ایران حتی دولت های اصلاحات !و اعتدال!! هم هیچگاه تمایل جدی برای مذاکره مستقیم با کشورهای بزرگ و ایجاد تسهیلات برای سفر ایرانیان پناهنده به کشورشان نشان ندادند.
برای نخستین بار در جریان مناظره های انتخاباتی بین محمود احمدی نژاد و میرحسین موسوی بود که پای ارزش گذرنامه ایرانی هم وسط کشیده شد و آقای موسوی قول داد در صورت پیروزی، برای بالابردن اعتبار بین المللی گذرنامه ایرانی تلاش کند!!. آقای موسوی به حبس خانگی رفت و در انتخابات بعدی این قول دوباره توسط حسن روحانی هم تکرار شد!! و او قول داد تا «احترام» را به گذرنامه ایرانی را بازگرداند. انتظاری که همچنان پابرجاست.
< افاضات! اهل منبر هرگز از مرحله حرف فراتر نمیرود>. بهترین شاهد این مدعی، کارنامه مشعشع حضرات است.
                                             -------------------------------------------------------

۲۰ آبان ۱۳۹۴

                                        تو " فیس بوک " یک ایرانی نوشته بود

اون‌جا لباس شخصی‌ها کاراگاهن می‌رن دنبال قاتل ......... این‌جا لباس شخصی‌ها خودشون قاتلن ........

                          " حتی یزید به حجاب زنش، حساس بود ! " 

رهبر < رژیم > اسلامی، در جمع مسئولان وزارت علوم! و بهداشت و همچنین رؤسای دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی ایران از کاهش رشد علمی !! این کشور ابراز نگرانی کرد.
او با اشاره به اینکه سرعت پیشرفت علمای < رژیم اسلامی ایران در جهان دو رتبه کم شده!!، افزود: «این بد است؛ با این سرعت پیشرفت خیلی عقبیم. ما را سال‌های سال عقب نگه داشته‌اند.»

< یکبار دیگر به  تصویر و متن یکی از صد ها شعار رژیم اسلامی که بر در ودیوار شهرها " آویزان " است ، دقت کنید > .

۱۵ آبان ۱۳۹۴

                                              مضحکه تمام و کمال ......!
      در < رژیم اسلامی ایران > خوردن  ساندویچ مك دونالد شده اقدام علیه امنیت ملی!.
                             --------------------------------------

۱۰ آبان ۱۳۹۴

اتحادیه علوم زمین اروپا (EGU) که با تلفیق انجمن ژئوفیزیک اروپا (EGS) و اتحادیه اروپایی علوم زمین (EUG) در سال ۲۰۰۲ تشکیل شد، سالانه هشت جایزه اصلی به محققان برتر در شاخه های مختلف علوم زمین در سطح جهانی اهدا می کند که از میان آنها چهار جایزه "آرنه ریچتر" به چهار "دانشمند جوان برجسته" اهدا می شود.

برنده عنوان دانشمند جوان برجسته جهان درعلوم زمین.
اتحادیه علوم زمین اروپا کاوه مدنی، استاد مدیریت آب و محیط زیست امپریال کالج لندن، را به عنوان یکی از چهار دانشمند جوان برجسته در علوم زمین در سال ۲۰۱۵ معرفی کرد.
جوایز اصلی این مجموعه از سال ۱۹۸۳ تا کنون به ۱۳۶ دانشمند علوم زمین در نقاط مختلف جهان اهدا شده است که از این میان جایزه "دانشمند ممتازجوان" به ۴۶ محقق تعلق گرفته است. این اولین بار است که یک ایرانی موفق به دریافت یکی از جوایز اصلی این اتحادیه می شود.
کاوه مدنی درباره تحقیقات و دستاوردهای خود که منجر به دریافت این جایزه شده می گوید که تئوری های اقتصادی و رفتارشناسی را وارد حوزه مدیریت منابع آب کرده است. او می گوید هر چه مسائل آبی و زیست محیطی پیچیده تر شده، علوم انسانی و اجتماعی هم بیشتر وارد این حوزه می شوند و با علوم آبی و مهندسی و هیدرولوژی تلفیق می گردند.
این محقق ۳۴ ساله در سال ۲۰۱۲ نیز توسط انجمن مهندسان عمران آمریکا به عنوان یکی از ده "چهره جدید مهندسی عمران" انتخاب شده بود.
عنوان دانشمند جوان تنها در صورتی قابل احراز است که سن محقق از ۳۵ سال کمتر باشد و بیشتر از هفت سال از اخذ آخرین مدرک تحصیلی اش نگذشته باشد.
                                               -------------------------------------------------------------